Zakynthos: ontdek de legendarische schoonheid van het Ionische eiland

28 augustus 2023
Zakynthos: ontdek de legendarische schoonheid van het Ionische eiland

Zakynthos is een prachtig Ionisch eiland in Griekenland dat bekend staat om zijn prachtige stranden, turquoise wateren en indrukwekkende kliffen. Maar wist je dat Zakynthos ook rijk is aan legendes en mythologie? In deze blog zullen we enkele van de meest fascinerende verhalen over dit eiland ontdekken. Lees verder en ontdek de legendarische schoonheid van Zakynthos.

De legende van de schildpad Caretta-Caretta

Een van de meest bekende legendes over Zakynthos gaat over de schildpad Caretta-Caretta. Het verhaal gaat dat een zeegodin haar baby schildpadden op het strand van Zakynthos achterliet, maar door de drukte en de vervuiling van de stranden, waren de schildpadden niet in staat om de zee te bereiken. Daarom besloot de godin om de schildpadden te veranderen in stenen om te voorkomen dat ze zouden sterven.

De legende zegt dat de schildpadden later weer tot leven kwamen en hun weg naar de zee vonden. Sindsdien worden de stranden van Zakynthos beschermd en schoongehouden om ervoor te zorgen dat de schildpadden veilig kunnen nestelen. Vandaag de dag is Zakynthos een van de belangrijkste broedplaatsen van de Caretta-Caretta schildpad en worden er veel inspanningen geleverd om deze bedreigde diersoort te beschermen.

Het verhaal van de Blauwe Grot

Een andere legende die Zakynthos omringt, is het verhaal van de Blauwe Grot. Volgens de legende was de grot ooit de thuisbasis van de nimf Kalypso, die Odysseus gevangen hield nadat hij schipbreuk had geleden op het eiland. De nimf werd verliefd op Odysseus en hield hem zeven jaar vast in de grot.

Het is niet bekend of het verhaal echt waar is, maar de Blauwe Grot is zeker een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Zakynthos. De grot is gevormd door de erosie van de zee en heeft een prachtige blauwe kleur vanwege het zonlicht dat door het water schijnt. Het is een populaire bestemming voor toeristen die Zakynthos bezoeken.

De legende van de schepping van Zakynthos

Volgens de Griekse mythologie werd Zakynthos gecreëerd door de goden Apollo en Poseidon. Het verhaal gaat dat Poseidon verliefd werd op de nimf Kerkira en dat hij haar op Zakynthos ontmoette. De twee werden verliefd op elkaar en besloten om hun liefde te bezegelen door Zakynthos te creëren.

Poseidon sloeg zijn drietand in de zeebodem en creëerde het eiland, terwijl Apollo het eiland met muziek en poëzie verrijkte. Sindsdien wordt Zakynthos beschouwd als een van de meest romantische eilanden van Griekenland en is het een populaire bestemming voor huwelijksreizen en romantische uitstapjes.

Ontdek de schoonheid van Zakynthos

Naast de legendarische verhalen heeft Zakynthos nog veel meer te bieden. Het eiland heeft prachtige stranden, kristalhelder water en een rijk cultureel erfgoed. Hier zijn enkele van de hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Zakynthos:

Zakynthos is een eiland vol legendes en mythologie. Van de schildpad Caretta-Caretta tot de Blauwe Grot en de schepping van het eiland door de goden, Zakynthos heeft een rijk cultureel erfgoed dat wacht om ontdekt te worden. Maar naast de legendarische verhalen heeft Zakynthos ook prachtige stranden, kristalhelder water en een rijk cultureel erfgoed. Het is een bestemming die elke reiziger zou moeten bezoeken.