De Flora en Fauna van Zakynthos: Een Paradijs voor Natuurliefhebbers

20 april 2023
De Flora en Fauna van Zakynthos: Een Paradijs voor Natuurliefhebbers

Zakynthos, ook wel bekend als Zante of Zacinto, is een adembenemend Grieks eiland dat deel uitmaakt van de Ionische Eilanden. Het staat bekend om zijn kristalheldere water, prachtige stranden en levendige nachtleven. Maar afgezien van deze bekende attracties, is Zakynthos ook de thuisbasis van een rijke en diverse flora en fauna, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers. In dit blogartikel zullen we de verbazingwekkende planten- en dierenwereld van dit prachtige eiland verkennen.

Flora: Een Kleurrijk Palet van Planten en Bloemen

De flora van Zakynthos is rijk en divers, met meer dan 1.000 plantensoorten die op het eiland te vinden zijn. Dit is te danken aan het milde mediterrane klimaat, de vruchtbare bodem en de gevarieerde geografie van het eiland. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke planten en bloemen die op Zakynthos te vinden zijn:

Olijfbomen

Zakynthos staat bekend om zijn uitgestrekte olijfboomgaarden, die een belangrijk onderdeel vormen van het landschap en de lokale economie. De olijfbomen gedijen goed in het mediterrane klimaat en leveren een overvloed aan olijven van hoge kwaliteit, die worden gebruikt om de beroemde Griekse olijfolie te produceren.

Orchideeën

Het eiland is ook de thuisbasis van een indrukwekkende verscheidenheid aan orchideeën, met meer dan 50 soorten die hier te vinden zijn. Enkele van de meest opvallende soorten zijn de zeldzame Ophrys zakynthos en de Ophrys regis-ferdinandii, die beide endemisch zijn voor het eiland.

Mediterrane cipres

De Mediterrane cipres is een veelvoorkomende boom op Zakynthos en is te vinden in zowel de kustgebieden als de bergachtige streken van het eiland. Deze statige bomen kunnen een hoogte van 30 meter bereiken en zijn een belangrijk kenmerk van het Griekse landschap.

Aromatische kruiden

Zakynthos is rijk aan aromatische kruiden, die in het wild groeien en vaak worden gebruikt in de lokale keuken. Enkele van de meest voorkomende kruiden zijn tijm, rozemarijn, oregano en lavendel, die allemaal het landschap van het eiland verrijken met hun heerlijke geuren.

Fauna: Een Schat aan Dierenleven

Zakynthos is ook de thuisbasis van een gevarieerde en fascinerende fauna. Van zee- en landdieren tot vogels, het eiland biedt een veilige haven voor vele soorten die in dit unieke ecosysteem gedijen.

De Caretta-Caretta schildpad

Misschien wel het meest bekende dier van Zakynthos is de Caretta-Caretta schildpad, ook bekend als de onechte karetschildpad. Dit bedreigde zeedier heeft zijn belangrijkste broedplaats in de baai van Laganas, waar het Nationaal Marine Park van Zakynthos is opgericht om de schildpadden en hun habitat te beschermen. Elk jaar komen honderden Caretta-Caretta schildpadden naar de stranden van Zakynthos om hun eieren te leggen, wat een onvergetelijke ervaring is voor bezoekers die getuige zijn van dit wonder der natuur.

Monachus-Monachus zeehond

Een andere zeldzame en beschermde diersoort die op Zakynthos leeft, is de Monachus-Monachus zeehond, ook wel de Mediterrane monniksrob genoemd. Deze zeldzame zeezoogdieren zijn te vinden in de afgelegen grotten langs de kust van het eiland en zijn een van de meest bedreigde zeezoogdieren ter wereld.

Vogels

Vogelliefhebbers zullen niet teleurgesteld worden door de verscheidenheid aan vogels die op Zakynthos te vinden zijn. Met meer dan 200 soorten die het eiland als broedplaats of migratieroute gebruiken, is het een paradijs voor vogelspotters. Enkele van de meest opvallende soorten zijn de Eleonora's valk, de bijeneter en de purperkoet.

Zoogdieren en reptielen

Op het land zijn er ook verschillende zoogdieren en reptielen te vinden op Zakynthos. Zo leven er op het eiland onder andere vossen, konijnen, egels en wezels. Wat betreft reptielen, zijn er verschillende soorten hagedissen en slangen, zoals de Europese kameleon en de zeldzame en beschermde Europese katslang.

Besluit

Zakynthos is niet alleen een prachtige vakantiebestemming vanwege zijn stranden en levendige nachtleven, maar ook vanwege de verbazingwekkende flora en fauna die het eiland te bieden heeft. Of je nu een natuurliefhebber bent of gewoon wilt genieten van de schoonheid van het eiland, Zakynthos biedt een unieke kans om enkele van de meest fascinerende planten- en diersoorten in hun natuurlijke habitat te ontdekken.