Zakynthos: een paradijs voor watersporters

15 februari 2023
Zakynthos: een paradijs voor watersporters

Zakynthos, ook wel bekend als Zante of Zacinto, is een prachtig Grieks eiland gelegen in de Ionische Zee. Met zijn kristalheldere water, adembenemende stranden en een breed scala aan watersportmogelijkheden is het een waar paradijs voor watersportliefhebbers. In dit artikel nemen we je mee op een tocht langs de beste watersporten, stranden en activiteiten die Zakynthos te bieden heeft.

De stranden van Zakynthos

Zakynthos heeft een overvloed aan spectaculaire stranden die ideaal zijn voor watersporten. Hier zijn enkele van de meest populaire:

Navagio (Shipwreck) Beach

Navagio, beter bekend als Shipwreck Beach, is zonder twijfel het bekendste strand van Zakynthos. Dit afgelegen strand, dat alleen per boot bereikbaar is, dankt zijn naam aan het scheepswrak dat er in 1980 is gestrand. Hoewel het geen watersportfaciliteiten heeft vanwege zijn afgelegen ligging, is het een populaire bestemming voor boottochten en duikexcursies.

Laganas Beach

Laganas Beach is een van de langste en drukste stranden op het eiland en biedt een breed scala aan watersporten. Hier vind je alles van bananenboottochten en parasailen tot jetskiën en waterfietsen. Het ondiepe water en de zachte golven maken het ideaal voor gezinnen met kinderen.

Tsilivi Beach

Tsilivi Beach is een ander populair strand op Zakynthos, met veel watersportfaciliteiten en activiteiten voor alle leeftijden. Het staat bekend om zijn veilige zwemomstandigheden en het heldere water, waardoor het perfect is voor snorkelen en duiken.

Watersporten op Zakynthos

Watersportliefhebbers zullen zich niet snel vervelen op Zakynthos. Hier zijn enkele van de meest populaire activiteiten die je kunt proberen:

Zeilen

Zeilen is een populaire activiteit op Zakynthos, met veel bedrijven die zeiltochten en lessen aanbieden. Of je nu een ervaren zeiler bent of het voor het eerst wilt proberen, er zijn mogelijkheden voor iedereen. Geniet van de vrijheid om het eiland en de omliggende wateren te verkennen, terwijl je geniet van de zon en de zeebries.

Windsurfen en kitesurfen

De westkust van Zakynthos biedt uitstekende omstandigheden voor windsurfen en kitesurfen, met sterke wind en hoge golven. Er zijn verschillende windsurf- en kitesurfscholen op het eiland waar je lessen kunt volgen of materiaal kunt huren.

Duiken en snorkelen

Zakynthos heeft enkele van de beste duiklocaties in de Ionische Zee, met een rijke onderwaterwereld en uitstekend zicht. Duikcentra bieden cursussen en excursies voor alle niveaus, van beginners tot ervaren duikers. Snorkelen is ook een populaire activiteit, vooral langs de oostkust van het eiland, waar je de kans hebt om kleurrijke vissen en zeeschildpadden te spotten.

Kajakken en stand-up paddleboarding (SUP)

Kajakken en stand-up paddleboarding zijn uitstekende manieren om de kustlijn van Zakynthos te verkennen en tegelijkertijd een goede workout te krijgen. Er zijn verschillende bedrijven die kajak- en SUP-verhuur en -tours aanbieden, zodat je op je eigen tempo het eiland kunt verkennen.

Waterskiën en wakeboarden

Voor adrenalinejunkies zijn waterskiën en wakeboarden populaire activiteiten op Zakynthos. Veel stranden hebben watersportcentra waar je lessen kunt nemen en materiaal kunt huren om je vaardigheden op het water te testen.

Bescherming van het milieu en de zeeschildpadden

Zakynthos staat ook bekend om zijn inheemse zeeschildpadden, de Caretta Caretta, die tussen juni en augustus naar het eiland komen om hun eieren te leggen. Verschillende stranden, waaronder Laganas Beach, zijn beschermd om de nestplaatsen van deze bedreigde diersoort te behouden.

Als je deelneemt aan watersporten op Zakynthos, is het belangrijk om rekening te houden met de zeeschildpadden en de richtlijnen van de National Marine Park of Zakynthos te volgen. Dit betekent dat je op bepaalde plaatsen misschien niet kunt jetskiën of motorboten kunt gebruiken, maar er zijn nog steeds tal van milieuvriendelijke activiteiten om van te genieten.

Zakynthos is een paradijs voor watersporters, met zijn prachtige stranden, kristalheldere wateren en een breed scala aan activiteiten. Van zeilen en windsurfen tot duiken en kajakken, er is voor elk wat wils. Tegelijkertijd is het belangrijk om rekening te houden met het milieu en de bescherming van de zeeschildpadden, zodat toekomstige generaties ook kunnen genieten van dit prachtige eiland.

Dus pak je zwemkleding en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur op het Griekse eiland Zakynthos, een paradijs voor watersporters!