Zakynthos: een eiland voor natuurliefhebbers

4 mei 2023
Zakynthos: een eiland voor natuurliefhebbers

Zakynthos, ook bekend als Zante of Zacinto, is een prachtig Grieks eiland gelegen in de Ionische Zee. Dit paradijselijke eiland staat bekend om zijn adembenemende stranden, kristalheldere wateren en schilderachtige landschappen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat Zakynthos ook een paradijs is voor natuurliefhebbers. In deze blogpost nemen we je mee op een reis door de prachtige natuurlijke schoonheid van Zakynthos en geven we je tips over waar je de mooiste plekken kunt vinden om de vele flora en fauna te bewonderen.

Nationaal Park Zakynthos

Het Nationaal Park Zakynthos, gelegen in het noordwesten van het eiland, is een beschermd gebied dat is opgericht in 2003. Het park is een uitstekende plek voor natuurliefhebbers om te verkennen, met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, evenals een indrukwekkend landschap met dichte bossen, glooiende heuvels en steile kliffen. In het park vind je onder andere de zeldzame Caretta Caretta-zeeschildpadden, die elk jaar naar het eiland komen om hun eieren te leggen op de beschermde stranden.

Wandelroutes

Voor degenen die van wandelen houden, zijn er verschillende wandelroutes in het Nationaal Park Zakynthos. Deze routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, waardoor er voor iedereen wel een geschikte wandeling te vinden is. Enkele van de meest populaire routes zijn die rond de dorpen Keri en Agalas, die je langs prachtige uitzichtpunten, traditionele dorpjes en door dichte bossen leiden.

Vogelspotten

Het Nationaal Park Zakynthos is ook een geweldige plek voor vogelspotters, aangezien het eiland een belangrijke tussenstop is voor trekvogels tijdens hun migratie. Enkele van de meest voorkomende vogels die je in het park kunt tegenkomen, zijn de Europese bijeneter, de kuifleeuwerik en de zeldzame Eleonora's valk.

Stranden en kustgebieden

De kustlijn van Zakynthos is een van de meest spectaculaire in Griekenland, met talloze stranden, baaien en inhammen om te verkennen. Veel van deze gebieden zijn beschermd vanwege hun ecologische waarde en bieden een uitstekende gelegenheid om de natuurlijke schoonheid van het eiland te ervaren.

Navagio (Scheepswrak) strand

Een van de meest iconische stranden van Zakynthos is het Navagio-strand, ook wel bekend als het Scheepswrakstrand. Dit afgelegen strand is alleen per boot bereikbaar en wordt omgeven door hoge kliffen, waardoor het een spectaculair uitzicht biedt. Het strand dankt zijn naam aan het scheepswrak dat hier in de jaren '80 is aangespoeld en nu een populaire fotolocatie is. Naast het scheepswrak is het strand ook een broedplaats voor de bedreigde Caretta Caretta-zeeschildpadden.

Gerakas-strand

Gerakas-strand is een ander beschermd strand op Zakynthos, dat bekend staat als een van de belangrijkste broedplaatsen voor de Caretta Caretta-zeeschildpadden. Het strand is alleen toegankelijk tijdens bepaalde uren om de schildpadden te beschermen, en er zijn strikte regels over waar je wel en niet mag komen. Dit maakt Gerakas tot een rustig en ongerept strand waar je kunt genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland.

Blauwe grotten

De Blauwe Grotten zijn een reeks zeegrotten langs de noordoostkust van Zakynthos. Ze staan bekend om hun prachtige blauwe wateren, die worden veroorzaakt door het licht dat weerkaatst op de witte zandbodem van de grotten. Je kunt de grotten bezoeken met een georganiseerde boottocht, waarbij je de kans krijgt om te zwemmen in de kristalheldere wateren en de unieke onderwaterwereld te verkennen.

Flora en fauna

Zakynthos is de thuisbasis van een diverse flora en fauna, waaronder veel endemische soorten. Enkele van de meest opvallende plantensoorten die je op het eiland kunt vinden, zijn de wilde orchideeën, die in het voorjaar in overvloed bloeien, en de zeldzame Zakynthos-tulp, die alleen op dit eiland voorkomt.

Naast de flora is er ook een indrukwekkende verscheidenheid aan fauna op Zakynthos. Zoals eerder vermeld, is het eiland een belangrijk broedgebied voor de Caretta Caretta-zeeschildpadden, maar je kunt hier ook de Mediterrane monniksrob en verschillende soorten dolfijnen tegenkomen.

Op het land zijn er verschillende soorten hagedissen, zoals de smaragdhagedis en de scheltopusik, evenals slangen, zoals de vierstreepslang en de zeldzame neushoornadders. Het eiland is ook de thuisbasis van verschillende soorten vleermuizen, die je kunt vinden in de vele grotten op het eiland.

Zakynthos is een paradijs voor natuurliefhebbers, met zijn prachtige landschappen, beschermde stranden en diverse flora en fauna. Of je nu wilt wandelen in het Nationaal Park Zakynthos, vogels wilt spotten, de spectaculaire kustlijn wilt verkennen of zeldzame planten en dieren wilt ontdekken, er is voor iedereen wel iets te beleven op dit prachtige eiland.