Zakynthos: een eiland vol geschiedenis

21 april 2023
Zakynthos: een eiland vol geschiedenis

Zakynthos, een betoverend Grieks eiland, ook wel bekend als Zante of Zacinto, is een prachtige vakantiebestemming die geschiedenisliefhebbers en natuurliefhebbers zal fascineren. Gelegen in de Ionische Zee, ten westen van het Griekse vasteland, biedt dit eiland een schat aan historische bezienswaardigheden en verhalen die teruggaan tot de oudheid. In deze blogpost verkennen we de rijke geschiedenis van Zakynthos en de belangrijkste bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek.

Oude geschiedenis

Zakynthos heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot het Neolithicum en de Bronstijd. In feite wordt het eiland al genoemd in de beroemde epische gedichten van Homerus, de Ilias en de Odyssee. Volgens de overlevering werd het eiland gesticht door de zoon van de koning van Dardania, Zakynthos, in de 16e eeuw voor Christus.

In de loop der eeuwen heeft Zakynthos verschillende heersers gekend, zoals de Myceners, de Dorische Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen en later de Venetianen, Fransen en Britten. Elk van deze heersers heeft zijn sporen achtergelaten op het eiland en draagt bij aan de rijke geschiedenis die bezoekers vandaag de dag kunnen ontdekken.

Venetiaanse overheersing

De Venetiaanse overheersing van Zakynthos, die duurde van 1484 tot 1797, heeft een grote invloed gehad op de cultuur en architectuur van het eiland. Tijdens deze periode was het eiland een belangrijk centrum voor handel en cultuur. De Venetianen bouwden indrukwekkende forten, kerken en herenhuizen en introduceerden hun eigen architecturale stijl, die vandaag de dag nog steeds zichtbaar is in de hoofdstad Zakynthos-stad en andere delen van het eiland.

Het Venetiaanse kasteel

Een van de meest indrukwekkende overblijfselen uit de Venetiaanse tijd is het kasteel van Zakynthos, dat prachtig gelegen is op een heuvel met uitzicht op de hoofdstad. Dit kasteel, gebouwd in de 15e eeuw, diende als verdedigingswerk tegen piraten en andere indringers. Hoewel het kasteel door de eeuwen heen meerdere keren is verwoest en herbouwd, zijn er nog steeds veel interessante ruïnes te ontdekken, zoals de wallen, poorten, kerken en ondergrondse ruimtes.

Kerken en kloosters

Zakynthos heeft een groot aantal kerken en kloosters die dateren uit de Venetiaanse tijd, evenals uit latere perioden. Enkele van de meest opmerkelijke zijn:

Franse en Britse overheersing

Na de val van de Venetiaanse Republiek in 1797 werd Zakynthos kortstondig door de Fransen bezet, alvorens in 1815 deel uit te maken van de Verenigde Staten van de Ionische Eilanden, een Britse protectoraat. Tijdens de Britse overheersing werden er verschillende openbare werken uitgevoerd, zoals de bouw van wegen, bruggen en scholen. In 1864 werden de Ionische Eilanden, waaronder Zakynthos, herenigd met Griekenland.

Solomosplein en de Britse invloed

In Zakynthos-stad is het Solomosplein een prachtig voorbeeld van de Britse invloed op het eiland. Dit charmante plein wordt omringd door neoklassieke gebouwen uit de 19e eeuw en is vernoemd naar de nationale dichter van Griekenland, Dionysios Solomos, die op Zakynthos werd geboren. Zijn standbeeld siert het midden van het plein.

Aardbeving van 1953 en wederopbouw

In augustus 1953 werd Zakynthos getroffen door een verwoestende aardbeving die bijna 80% van de gebouwen op het eiland verwoestte, waaronder veel historische monumenten. In de nasleep van de aardbeving werd het eiland wederopgebouwd met behulp van traditionele architectuur en bouwtechnieken, waardoor veel van de historische charme behouden bleef.

Byzantijns museum

Om meer te weten te komen over de lange en gevarieerde geschiedenis van Zakynthos, mag een bezoek aan het Byzantijns museum in Zakynthos-stad niet ontbreken. Dit museum, gelegen in een prachtig gerestaureerd neoklassiek gebouw, herbergt een indrukwekkende collectie iconen, fresco's, manuscripten en andere kunstvoorwerpen die dateren uit de Byzantijnse, Venetiaanse en post-Byzantijnse perioden.

Zakynthos is een eiland met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid en invloeden van verschillende culturen en heersers door de eeuwen heen. Van de Venetiaanse forten en kerken tot de charmante neoklassieke architectuur en het Byzantijns museum, er is voor iedere geschiedenisliefhebber iets te ontdekken op dit betoverende Griekse eiland.