Zakynthos: een duurzame bestemming

7 april 2023
Zakynthos: een duurzame bestemming

Zakynthos, ook wel bekend als Zante of Zacinto, is een prachtig Grieks eiland gelegen in de Ionische Zee. Het eiland staat bekend om zijn mooie stranden, indrukwekkende kliffen en het heldere turquoise water. Maar wat dit eiland echt uniek maakt, is de inzet voor duurzaamheid en het behoud van het lokale ecosysteem. In dit blogitem zullen we ingaan op de verschillende aspecten die Zakynthos tot een duurzame bestemming maken.

Natuurbescherming en ecotoerisme

Zakynthos heeft een rijke biodiversiteit en is de thuisbasis van verschillende bedreigde diersoorten. Het meest bekend is de Caretta caretta, of de onechte karetschildpad, die elk jaar naar het eiland komt om te nestelen. Om de schildpadden te beschermen, heeft het eiland verschillende maatregelen genomen:

  1. Het oprichten van het Marine Park of Zakynthos. Dit park is opgericht in 1999 en beslaat een groot deel van de zuidelijke kust van Zakynthos. Het doel van het park is om de nestelstranden van de schildpadden te beschermen en het behoud van de lokale flora en fauna te bevorderen.

  2. Beperking van menselijke activiteiten op de neststranden. Tussen mei en oktober, wanneer de schildpadden hun eieren leggen, zijn er strikte regels op de stranden. Zo is er bijvoorbeeld een avondklok, zodat de schildpadden in alle rust kunnen nestelen.

  3. Ecotoerisme. Zakynthos moedigt toeristen aan om de natuurlijke schoonheid van het eiland op een verantwoorde manier te ontdekken. Dit betekent dat toeristen worden aangemoedigd om deel te nemen aan milieuvriendelijke activiteiten, zoals wandelen, fietsen en vogels spotten.

Naast de onechte karetschildpad zijn er op Zakynthos ook de Monachus monachus, een bedreigde Mediterrane monniksrob, en verschillende vogelsoorten te vinden. Om deze dieren te beschermen, wordt er samengewerkt met lokale en internationale organisaties.

Duurzame accommodaties en faciliteiten

Zakynthos heeft een breed scala aan duurzame accommodaties, van eco-vriendelijke hotels tot kleinschalige villa's en appartementen. Deze accommodaties richten zich op het minimaliseren van hun milieu-impact door energie- en waterbesparende maatregelen te nemen, zoals zonne-energie, regenwateropvang en afvalrecycling.

Daarnaast zijn er op het eiland verschillende faciliteiten die zich inzetten voor duurzaamheid, zoals biologische boerderijen, boerenmarkten en restaurants die gebruikmaken van lokale, seizoensgebonden ingrediënten. Deze initiatieven dragen bij aan het behoud van lokale tradities en het ondersteunen van kleine ondernemers.

Duurzaam vervoer

Het openbaar vervoer op Zakynthos is een milieuvriendelijke manier om het eiland te verkennen. Er zijn regelmatige busdiensten die de belangrijkste toeristische gebieden met elkaar verbinden, en er zijn plannen om het openbaar vervoersnetwerk verder uit te breiden.

Daarnaast is fietsen een populaire manier om het eiland te ontdekken. Er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven waar je een fiets kunt huren om de prachtige landschappen en pittoreske dorpjes van Zakynthos te verkennen. Ook zijn er verschillende wandelroutes die je langs de mooiste plekjes van het eiland leiden.

Duurzame initiatieven en bewustwording

Zakynthos heeft verschillende initiatieven om het bewustzijn over duurzaamheid en milieubescherming te vergroten. Zo zijn er regelmatig workshops, seminars en evenementen waar zowel lokale bewoners als toeristen meer kunnen leren over het belang van duurzaamheid en hoe ze hun steentje kunnen bijdragen.

Een voorbeeld van zo'n initiatief is het jaarlijkse "Zakynthos ECO Festival", waar kunst, cultuur en milieubewustzijn samenkomen. Het festival biedt een platform voor lokale en internationale kunstenaars om hun werk te presenteren en bezoekers te inspireren om bewuster te leven.

Zakynthos is een prachtige bestemming die zich inzet voor duurzaamheid en het behoud van zijn unieke ecosysteem. De combinatie van natuurbescherming, duurzame accommodaties en faciliteiten, milieuvriendelijk vervoer en bewustwording over het belang van duurzaamheid maken dit eiland tot een ideale bestemming voor milieubewuste reizigers.

Dus als je op zoek bent naar een prachtige vakantiebestemming waar je kunt genieten van de natuurlijke schoonheid en tegelijkertijd kunt bijdragen aan een betere wereld, is Zakynthos zeker een aanrader!