Zakynthos: de parel van de Ionische eilanden

31 januari 2023
Zakynthos: de parel van de Ionische eilanden

Zakynthos, ook wel bekend als Zante of Zacinto, is een prachtig Grieks eiland dat behoort tot de Ionische eilanden. Gelegen aan de westkust van Griekenland, is dit eiland een van de meest populaire vakantiebestemmingen in de regio. Met zijn adembenemende landschappen, kristalheldere wateren en rijke geschiedenis, trekt Zakynthos jaarlijks duizenden toeristen. In dit artikel nemen we je mee op een reis door dit fascinerende eiland en ontdekken we waarom het de parel van de Ionische eilanden wordt genoemd.

De natuurlijke schoonheid van Zakynthos

Het eerste dat opvalt aan Zakynthos is de ongelooflijke natuurlijke schoonheid van het eiland. Met zijn weelderige groene heuvels, dramatische kliffen en idyllische stranden, is het geen wonder dat toeristen uit alle hoeken van de wereld hier naartoe komen om te genieten van de prachtige omgeving.

Navagio Beach

Een van de meest beroemde bezienswaardigheden van Zakynthos is Navagio Beach, ook bekend als Shipwreck Beach. Dit afgelegen strand, dat alleen per boot bereikbaar is, is een ware oase van rust. Omringd door indrukwekkende kalkstenen kliffen, ligt op het strand een oude scheepswrak, wat bijdraagt aan de mystieke sfeer van deze plek. Navagio Beach is een niet te missen attractie tijdens een bezoek aan Zakynthos.

Blauwe grotten

De Blauwe Grotten zijn een ander natuurwonder dat je zeker moet bezoeken tijdens je verblijf op het eiland. Gelegen aan de noordkant van Zakynthos, zijn deze grotten bereikbaar met een boottocht. Eenmaal binnen word je getrakteerd op een prachtig schouwspel van licht en kleur, met het helderblauwe water dat weerkaatst op de grotwanden en een betoverend effect creëert.

Marathonisi

Marathonisi, ook wel bekend als Schildpaddeneiland, is een klein onbewoond eiland voor de zuidkust van Zakynthos. Het eiland dankt zijn bijnaam aan de vele onechte karetschildpadden die hier komen om hun eieren te leggen. Marathonisi is een beschermd natuurgebied en een bezoek aan dit prachtige eiland is een unieke kans om deze zeldzame en bedreigde diersoort in het wild te zien.

De rijke geschiedenis van Zakynthos

Zakynthos heeft een lange en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het eiland heeft door de eeuwen heen vele overheersers gekend, waaronder de Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Ottomanen. Deze rijke geschiedenis is nog steeds zichtbaar in de vele historische bezienswaardigheden die het eiland rijk is.

Zakynthos stad

De hoofdstad van het eiland, Zakynthos stad, is een geweldige plek om de geschiedenis van het eiland te ontdekken. Hoewel de stad in 1953 grotendeels werd verwoest door een aardbeving, zijn veel van de historische gebouwen zorgvuldig gerestaureerd. Tijdens een wandeling door de smalle straatjes van de stad kun je genieten van de prachtige Venetiaanse architectuur, zoals het Venetiaanse kasteel en de St. Markos kerk.

Keri dorp

Keri is een charmant dorpje aan de zuidwestkust van Zakynthos, bekend om zijn traditionele stenen huizen en smalle straatjes. Het dorp biedt een uniek inzicht in het traditionele leven op het eiland en is een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de lokale cultuur. Vergeet niet om de historische vuurtoren van Keri te bezoeken, die een prachtig uitzicht biedt op de Ionische Zee.

De gastvrije cultuur van Zakynthos

Een van de dingen die Zakynthos echt speciaal maakt, is de warme en gastvrije cultuur van het eiland. De lokale bevolking staat bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid en ze zullen er alles aan doen om je je thuis te laten voelen tijdens je verblijf.

Traditionele muziek en dans

Muziek en dans spelen een belangrijke rol in de cultuur van Zakynthos. Het eiland staat bekend om zijn traditionele muziek, die vaak wordt gespeeld tijdens feesten en lokale evenementen. Een bezoek aan een traditionele 'glendi' (feest) is een geweldige manier om deze levendige muziek- en danscultuur van dichtbij te ervaren.

Heerlijke lokale gerechten

De Griekse keuken is wereldwijd bekend om zijn heerlijke en gezonde gerechten, en Zakynthos is daarop geen uitzondering. Tijdens je verblijf op het eiland moet je zeker enkele van de lokale specialiteiten proberen, zoals 'skordostoumbi' (aubergine met knoflook), 'sofigado' (stoofpot met rundvlees en uien) en 'ladotyri' (lokale kaas). Vergeet ook niet om te genieten van verse vis en zeevruchten in een van de vele tavernes aan zee.

Zakynthos is zonder twijfel een parel van de Ionische eilanden. Met zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en warme cultuur, biedt het eiland een onvergetelijke vakantie-ervaring voor reizigers van alle leeftijden. Of je nu op zoek bent naar ontspanning op een idyllisch strand, het verkennen van historische bezienswaardigheden, of het genieten van de lokale cultuur en gastronomie, Zakynthos heeft het allemaal.