Ontdek het prachtige bergdorpje Gyri op Zakynthos

24 juni 2023
Ontdek het prachtige bergdorpje Gyri op Zakynthos

Als je op zoek bent naar een plek om te wandelen en te genieten van een prachtig uitzicht op Zakynthos, dan moet je het bergdorpje Gyri zeker bezoeken. Dit rustige dorpje ligt op ongeveer 500 meter boven de zeespiegel en biedt een spectaculair uitzicht op de omgeving.

De geschiedenis van Gyri

Het dorpje Gyri ligt in het noorden van Zakynthos en is een van de oudste dorpen op het eiland. Het is gesticht in de middeleeuwen en was destijds een belangrijk handelscentrum. Het dorp heeft door de eeuwen heen veel te verduren gehad, onder andere door aardbevingen en invasies. Toch is het dorpje altijd weer opgebouwd en heeft het zijn oorspronkelijke charme weten te behouden.

Wandelen in Gyri

Een van de beste manieren om het dorpje en de omgeving te verkennen is door te wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen, variƫrend van eenvoudige wandelingen tot meer uitdagende tochten. Een van de populairste routes is de wandeling naar de top van de berg Skopos, die een hoogte bereikt van 758 meter. Deze wandeling biedt een prachtig uitzicht op de omgeving en is een geweldige manier om te genieten van de natuur en de frisse lucht.

Een andere populaire wandelroute is de wandeling naar het nabijgelegen dorpje Agios Nikolaos. Deze wandeling is minder uitdagend dan de wandeling naar de top van de berg Skopos, maar biedt nog steeds een prachtig uitzicht op de omgeving. Onderweg kom je langs traditionele huizen en pittoreske straatjes.

Bezienswaardigheden in Gyri

Naast wandelen zijn er ook nog andere bezienswaardigheden in Gyri die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een van deze bezienswaardigheden is de oude kerk van Agios Nikolaos, die dateert uit de 16e eeuw. Deze kerk is gebouwd in de traditionele Ionische stijl en heeft een prachtige houten iconostase.

Een andere bezienswaardigheid is het Folklore Museum van Gyri, dat gevestigd is in een gerestaureerd traditioneel huis. Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van het dorpje en de omgeving.

Praktische informatie

Als je Gyri wilt bezoeken, kun je het beste een auto huren. Het dorpje is niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er rijden geen bussen naar de wandelroutes. Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt en neem voldoende water en snacks mee als je gaat wandelen.

Gyri is een prachtig bergdorpje op Zakynthos dat zeker een bezoek waard is. Of je nu wilt wandelen of gewoon wilt genieten van het prachtige uitzicht, er is voor ieder wat wils. Vergeet niet om je camera mee te nemen, want de uitzichten zijn adembenemend!