Het Eiland Marathonisi: Een Paradijs voor Zeeschildpadden

14 juni 2023
Het Eiland Marathonisi: Een Paradijs voor Zeeschildpadden

Het Griekse eiland Zakynthos, ook wel bekend als Zante of Zacinto, is een idyllische vakantiebestemming met prachtige stranden, azuurblauwe zeeën en een rijke cultuur. Een van de meest unieke en bijzondere plekken op Zakynthos is het eiland Marathonisi, een beschermd paradijs voor zeeschildpadden. Dit schilderachtige eiland is alleen per boot bereikbaar en biedt een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Marathonisi: Een Beschermd Eiland voor Zeeschildpadden

Marathonisi is een klein eilandje gelegen in de baai van Laganas, aan de zuidkust van Zakynthos. Het eiland is onbewoond en wordt beschermd door de Griekse overheid en verschillende natuurorganisaties, waaronder het National Marine Park of Zakynthos. De voornaamste reden voor deze bescherming is de aanwezigheid van de bedreigde Karetschildpad (Caretta caretta), die hier komt om te nestelen en hun eieren te leggen.

De Karetschildpad is een van de grootste soorten zeeschildpadden en kan een lengte van 1 meter bereiken. Ze komen voor in verschillende delen van de wereld, maar de Middellandse Zee is een belangrijke broedplaats voor deze soort. De zandstranden van Marathonisi zijn ideaal voor de schildpadden om hun eieren te leggen, en de beschermde status van het eiland zorgt ervoor dat hun nesten niet verstoord worden door menselijke activiteiten.

Per Boot naar Marathonisi: Een Avontuur op Zich

Om het prachtige Marathonisi te bezoeken, moet je een boottocht maken vanaf de kust van Zakynthos. Er zijn verschillende bootverhuurbedrijven en touroperators die dagelijkse uitstapjes naar het eiland aanbieden, of je kunt een eigen boot huren om op eigen tempo het eiland en de omliggende baaien te verkennen.

De boottocht naar Marathonisi is een avontuur op zich, met adembenemende uitzichten op de azuurblauwe zee en de groene heuvels van Zakynthos. Onderweg krijg je misschien wel de kans om dolfijnen of zeeschildpadden in hun natuurlijke habitat te spotten, wat de reis nog specialer maakt.

Het Strandleven op Marathonisi: Rust en Natuur

Eenmaal aangekomen op Marathonisi word je verwelkomd door de rust en de ongerepte natuur van het eiland. Er zijn twee belangrijke stranden op Marathonisi: het zandstrand aan de noordkust en het kiezelstrand aan de zuidkust. Beide stranden zijn perfect om te ontspannen en te genieten van de zon en de kristalheldere zee.

Het zandstrand is de belangrijkste broedplaats voor de Karetschildpadden, en tijdens het broedseizoen (mei tot september) kunnen bezoekers de nesten en sporen van de schildpadden zien. Het is belangrijk om de regels van het National Marine Park te volgen en geen licht, geluid of andere verstoringen te veroorzaken die de schildpadden kunnen hinderen. Het is niet toegestaan om de nesten aan te raken of te dicht bij de schildpadden te komen.

Het kiezelstrand aan de zuidkust is ideaal voor snorkelen en duiken, met helder water en een rijk onderwaterleven. Hier kun je kleurrijke vissen, zeesterren en misschien zelfs zeeschildpadden in hun natuurlijke omgeving observeren.

Wandelen en Verkennen op Marathonisi: Een Onbewoond Eiland Ontdekken

Naast de prachtige stranden biedt Marathonisi ook de mogelijkheid om te wandelen en het eiland te verkennen. Er zijn geen wegen of gebouwen op Marathonisi, waardoor het eiland een ongerept en wild karakter heeft. Je kunt wandelen door het groene landschap, met olijfbomen, dennen en cipressen, en genieten van het uitzicht op de omliggende zee en de kust van Zakynthos.

Tijdens het wandelen op Marathonisi kun je ook verschillende vogelsoorten, hagedissen en andere dieren spotten. Het eiland is een toevluchtsoord voor de fauna en de reden waarom het zo belangrijk is om de natuur te beschermen en respecteren tijdens je bezoek.

Marathonisi: Een Unieke Ervaring op Zakynthos

Een bezoek aan het eiland Marathonisi is een unieke en onvergetelijke ervaring tijdens je vakantie op Zakynthos. Het eiland biedt de perfecte combinatie van rust, natuur en avontuur, terwijl je ook bijdraagt aan de bescherming van de bedreigde Karetschildpad en het behoud van dit bijzondere ecosysteem.

Of je nu kiest voor een georganiseerde boottocht of zelf op ontdekking gaat, een dagje op Marathonisi zal je zeker bijblijven als een van de hoogtepunten van je verblijf op het prachtige eiland Zakynthos.