Een eiland vol cultuur

14 maart 2023
Een eiland vol cultuur

Zakynthos, ook wel bekend als Zante of Zacinto, is een van de meest bezochte Griekse eilanden. Het eiland, gelegen in de Ionische Zee, staat bekend om zijn adembenemende stranden, kristalheldere water en prachtige landschappen. Maar Zakynthos heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. Het eiland heeft een rijke geschiedenis en cultuur die de moeite waard zijn om te ontdekken. In dit artikel nemen we je mee op een reis door het culturele erfgoed van Zakynthos.

De geschiedenis van Zakynthos

De geschiedenis van Zakynthos gaat ver terug in de tijd. Het eiland werd al in de prehistorie bewoond en kreeg zijn naam van de zoon van de legendarische koning Dardanus, Zakynthos. In de loop der eeuwen werd het eiland door verschillende beschavingen bewoond, zoals de Myceners, de Phoeniciërs en de Romeinen. Door de eeuwen heen heeft Zakynthos een rijke culturele erfenis opgebouwd die tot op de dag van vandaag zichtbaar is.

Een van de meest opmerkelijke periodes uit de geschiedenis van Zakynthos is de Venetiaanse overheersing, die begon in 1484 en eindigde in 1797. Gedurende deze periode kreeg het eiland de bijnaam "Fiore di Levante", wat "bloem van het oosten" betekent. De invloed van de Venetianen is nog steeds zichtbaar in de architectuur en cultuur van Zakynthos.

Bezienswaardigheden en culturele hotspots

1. Zakynthos-stad

Zakynthos-stad, de hoofdstad van het eiland, is een ideale plek om de culturele rijkdom van Zakynthos te verkennen. Het centrum van de stad wordt gekenmerkt door zijn neoklassieke architectuur en kleurrijke pleinen. Een belangrijke bezienswaardigheid in Zakynthos-stad is het Solomos-plein, vernoemd naar de beroemde Griekse dichter Dionysios Solomos, wiens standbeeld in het midden van het plein staat. Rondom het plein vind je prachtige gebouwen zoals de kerk van Agios Nikolaos en het Byzantijnse Museum, waar je de geschiedenis en kunst van het eiland kunt ontdekken.

2. Het Venetiaanse kasteel

Het Venetiaanse kasteel, gelegen op een heuvel met uitzicht op Zakynthos-stad, is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het eiland. Dit kasteel werd gebouwd in de 15e eeuw om de stad te beschermen tegen piraten en indringers. De ruïnes van het kasteel zijn nu een openluchtmuseum, waar je de overblijfselen van kerken, huizen en verdedigingswerken kunt bewonderen. Het kasteel biedt ook een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving.

3. Het dorp Bochali

Bochali, een pittoresk dorpje gelegen op een heuvel, is een must-see tijdens je bezoek aan Zakynthos. De smalle straatjes en traditionele huizen geven je een idee van hoe het leven op het eiland er in het verleden uitzag. De belangrijkste bezienswaardigheid in Bochali is het klooster van Panagia Skopiotissa, het oudste klooster van het eiland. Het klooster is gewijd aan de Maagd Maria en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende natuur.

4. Het dorp Volimes

Volimes, gelegen in het noorden van Zakynthos, staat bekend om zijn traditionele architectuur en ambachten. Het dorp is de thuisbasis van enkele van de meest getalenteerde wevers en ambachtslieden van het eiland, die prachtige handgemaakte producten zoals keramiek, textiel en sieraden produceren. De lokale kerk, gewijd aan Agios Georgios, is ook de moeite waard om te bezoeken vanwege zijn prachtige muurschilderingen.

5. Het klooster van Anafonitria

Het klooster van Anafonitria, gelegen in het westen van Zakynthos, is een van de belangrijkste religieuze centra van het eiland. Dit 15e-eeuwse klooster is gewijd aan de Heilige Maagd Maria en heeft een indrukwekkende iconostase met prachtige iconen. Het klooster is ook de laatste rustplaats van de heilige Dionysios, de beschermheilige van het eiland.

Festivals en evenementen

Zakynthos kent een rijk aanbod aan culturele evenementen en festivals die het hele jaar door plaatsvinden. Enkele van de belangrijkste evenementen zijn:

Zakynthos is een eiland met een rijke geschiedenis en cultuur die wachten om ontdekt te worden. Van historische bezienswaardigheden en traditionele dorpen tot levendige festivals en evenementen, er is altijd iets te zien en te doen op dit prachtige eiland. Laat je inspireren door de bijzondere sfeer van Zakynthos en dompel jezelf onder in de cultuur van dit bijzondere eiland.