De beste duikplekken op Zakynthos

21 april 2023
De beste duikplekken op Zakynthos

Zakynthos, ook bekend als Zante of Zacinto, is een van de meest populaire Griekse eilanden en biedt een scala aan prachtige duikplekken die zowel beginners als ervaren duikers zullen aanspreken. In deze blogpost zullen we de beste duikplekken op Zakynthos verkennen, evenals enkele tips voor het plannen van je duikreis naar dit prachtige eiland.

Duikomstandigheden op Zakynthos

Het duikseizoen op Zakynthos loopt van mei tot oktober, met watertemperaturen variërend van 20-26 graden Celsius. De zichtbaarheid onder water is meestal uitstekend, vaak meer dan 30 meter. Hoewel het eiland relatief klein is, zijn er een aantal verschillende duikomgevingen om te verkennen, waaronder grotten, wrakken, riffen en drop-offs.

Top 5 duikplekken op Zakynthos

1. Marathonisi

Marathonisi, ook bekend als Turtle Island, is een van de populairste duikplekken op Zakynthos vanwege de aanwezigheid van de bedreigde Caretta-caretta zeeschildpadden. Deze beschermde diersoort komt naar Marathonisi om te nestelen, en tijdens het duiken heb je een goede kans om deze fascinerende wezens van dichtbij te zien. Naast de schildpadden biedt het eiland ook mooie grotten en overhangende rotsformaties die het verkennen waard zijn.

2. De Keri-grotten

De Keri-grotten zijn een must-see voor duikers die Zakynthos bezoeken. Gelegen aan de zuidwestkust van het eiland, bieden deze indrukwekkende grotten een unieke duikervaring. Je kunt je een weg banen door smalle doorgangen, grote kamers en tunnels, allemaal terwijl je geniet van het adembenemende blauwe licht dat door het heldere water schijnt. De Keri-grotten zijn geschikt voor alle niveaus van duikers, maar zorg ervoor dat je je op je gemak voelt in kleine ruimtes voordat je deze duikplek bezoekt.

3. De Blue Caves

De Blue Caves, gelegen aan de noordkust van Zakynthos, zijn een andere spectaculaire duikplek die je niet wilt missen. Deze natuurlijke formaties zijn ontstaan door duizenden jaren van erosie en bieden een verbluffend onderwaterlandschap van bogen, grotten en lichteffecten. De Blue Caves zijn toegankelijk voor zowel snorkelaars als duikers, waardoor ze een geweldige plek zijn voor een dagtocht met het hele gezin.

4. Het wrak van de Nemesis

Voor wrakduikliefhebbers is het wrak van de Nemesis een spannende duiklocatie. Dit schip zonk in 2005 en is nu een kunstmatig rif, dat onderdak biedt aan een verscheidenheid aan zeeleven. Het wrak ligt op een diepte van ongeveer 30 meter, waardoor het geschikt is voor gevorderde duikers. Het 26-meter lange schip is grotendeels intact gebleven en biedt duikers de kans om door de verschillende compartimenten te zwemmen en de machinekamer en de brug te verkennen.

5. Dafni Reef

Dafni Reef, gelegen aan de zuidoostkust van Zakynthos, is een uitstekende plek voor zowel beginners als gevorderde duikers om het diverse zeeleven te ontdekken. Dit ondiepe rif is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan vissen, waaronder barracuda's, tandbaarzen, papegaaivissen en schorpioenvissen. Dafni Reef is ook een belangrijk nestgebied voor de Caretta-caretta zeeschildpadden, dus houd je ogen open voor deze prachtige dieren tijdens je duik.

Tips voor het plannen van je duikreis naar Zakynthos

Met zijn kristalheldere water, diverse zeeleven en unieke duiklocaties is Zakynthos een geweldige bestemming voor duikers van alle niveaus. Of je nu wilt duiken in grotten, wrakken verkennen of gewoon wilt genieten van de prachtige onderwaterwereld, Zakynthos heeft het allemaal. Plan vandaag nog je duikreis naar dit prachtige Griekse eiland en ontdek zelf waarom het zo'n populaire duikbestemming is.